Viktig seger mot Karlskrona

18 februari 2024 18:08

Amo vann lördagens sydostderby mot HF Karlskrona med 30–27 efter 14–11 i paus. Det var dock Karlskrona som började matchen bäst och som hade en tvåmålsledning, 6–8, en knapp kvart in i första halvlek. Under halvlekens sista tiominutersperiod tog dock Amo över initiativet. Starkt försvarsspel och flera svettiga räddningar av Nikola i målet gjorde att Karlskrona inte gjorde ett enda mål under de sista åtta minuterna av halvleken. Andra halvleken startade på samma sätt som den första slutade. Visserligen reducerade Karlskrona direkt i inledningen till 14–12 men sedan fortsatte lagets måltorka och Amo gick ifrån till hela 19–12. Dubbla time-outer och ett delvis lyckat 7 mot 6-spel gjorde att bortalaget till slut fick i gång målskyttet och kunde krympa avståndet till tre mål. Amo lät sig dock inte stressas utan jobbade vidare och med nio minuter kvar var ställningen 25–19. Under slutminuterna kunde Karlskrona åter igen minska avståndet något men Amo höll säkert undan till seger med 30–27. Vinsten gav inga förändringar i tabellen. Amo är kvar på tionde plats med Karlskrona närmast bakom.

I Amo gjorde många en bra insats och det syntes tydligt att man verkligen ville vinna den här matchen. Nikola Matovic gjorde en fin match i målet, framför allt under den period då Amo gjorde det matchavgörande rycket. Jonas Jensens skott firade triumfer och Gzim Salihi var ett ständigt hot från högernio. Erik Östling och Samuel Lindberg ska också ha extra beröm. Slutligen bör nämnas att Felix Tyberg, efter en tids skador och sjukdom, var tillbaka på banan och gjorde ett förtjänstfullt arbete. Men framför allt vanns matchen genom ett rörligt och smart försvarsspel där alla tog ansvar.

I Karlskrona var Tobias Nordahl klart bäste spelare. Förutom sedvanligt hårt slit i försvaret fick han, i ett skadedrabbat Karlskrona, en hel del speltid offensivt med sex mål som resultat. I övrigt kan Markus Vitkar och Hampus Dahlgren också ges plus. Målvakten Phil Döhler blixtrade till med en del skarpa räddningar.

Målskyttar Amo: Samuel Lindberg 7 (4 straffar), Jonas Jensen 6, Gzim Salihi 4, Erik Östling 4, Felix Tyberg 3, Arnar Birkir Halfdansson 2, Vasko Sevaljevic, Lynx Beverskog, Anders Forsell Schefvert och Anders Christiansen 1 vardera.