19/20 (Allsv.)

Nr. Namn Matcher Mål Utv. min.
1 Flamur Gerbeshi 26 4 0
2 Kasper Jansson 25 48 30
3 Mathias Mark Pedersen 25 184 26
4 Simon Falanius 22 23 4
5 Philip Kjellander 5 5 0
7 Daniel Steen 26 112 18
9 Linus Eriksson Lilja 10 25 2
9 Anton Andreasson 4 4 2
10 Philip Otterberg 11 3 0
11 Axel Dahlman 21 35 12
12 Willhelm Nättsjö 22 0 2
14 Patrik Sandberg 21 42 18
18 Filip Pettersson 22 19 4
19 Nemanja Cvetinovic

17

7 4
23 Örn Östenberg 10 6 6
24 Nicklas Andreasson 25 74 40
27 Anton Åkesson 12 9 18
33 Oliver Olsson  26 168 4

Amo HK 2019-2020

Text: Roddy Nilsson

Planeringen för säsongen 2019-20 kunde inte fått en bättre start än beskedet att Andreas Stockenberg efter två säsonger i Sävehof, vilka avslutades på bästa sätt med SM-guld, beslöt sig för att återvända till Amo som tränare. När också veteranen Tomas Lundberg bestämde sig för att fortsätta som biträdande tränare var det väl beställt på bänken. Som vanligt blev det ett antal förändringar i spelartruppen. Tyngsta förlusten var mittsexan Erik Karelius som lämnade för seriekonkurrenten Aranäs. I övrigt försvann bland andra Jack Månsson som gick till en annan seriekonkurrent, HIF Karlskrona, och trotjänaren Henrik Ingvarsson som lade av. Kvar fanns dock tunga namn som Daniel Steen och Niklas Andreasson. Ett verkligt kap gjordes i form av danske niometersspelaren Mattias Mark Pedersen, närmast från Mecklenburger Stiere i Tyskland, där han gjort sig känd som en målskytt av rang. Ett annat intressant nyförvärv var lovande mittnian Patrik Sandberg från Silving/Troja. När ett annat starkt nyförvärv i form av nygamle kantspelaren Oliver Olsson anslöt från IFK Ystad fanns en försiktig optimism.

Seriespelet inleddes starkt med seger över seriefavoriten Aranäs med 28–25 efter att Mattias Mark Pedersen på allvar presenterat sig för hemmapubliken genom att göra 13 mål. I den följande matchen blev det förlust med åtta bollar borta mot rutinerade Hammarby. Därefter följde en lätt seger mot nykomlingen Boden innan det var dags för sydostderby mot HIF Karlskrona på bortaplan. Amo visade här härlig kampmoral och vände, efter att ha legat under med fyra mål med åtta minuter kvar, seger med 25–24 efter att Oliver Olsson gjort segermålet med en sekund kvar. Laget kom dock ner på jorden veckan därpå när man förlorade klart mot Torslanda i vad som skulle visa sig vara årets plattmatch. Fortsättningen av serien fram till juluppehållet innebar flera klara segrar varvat med ett par mindre bra insatser som medförde snöpliga och onödiga poängförluster. Efter nystarten i januari blev spelet successivt allt stabilare och spelarna i laget började hitta sina roller. Till detta bidrog att laget kompletterats med ett par spelare, duktige kantspelaren Linus Eriksson-Lilja och försvarsstarke Anton Åkesson vilka kom på lån från LUGI respektive IFK Ystad. När fyra omgångar av serien återstod fanns chansen till kvalspel till Handbollsligan men då krävdes en stor poängskörd i de sista matcherna där förutom arga konkurrenten HIF Karlskrona och bottenlaget Boden seriens två tätlag, Hammarby och Aranäs, stod för motståndet. Matchen i ”Grytan” mot Karlskrona blev en tät och målsnål tillställning där lagen tog ut varandra men där Amo till slut fick initiativet de sista minuterna. I en nervig avslutning där Amo gav bort bollen med några sekunder kvar lyckades dock Karlskrona kvittera till 18–18. Besvikelsen var stor då chansen till kvalspel nu var liten. Om det skulle gå vägen krävdes förutom seger mot Boden också vinst mot både Hammarby och Aranäs. Efter att Boden städats av tämligen enkelt på bortaplan var det dags för Hammarby i hemmahallen. Ett heltänt Amo gav aldrig Hammarby någon chans utan tog kommandot direkt och ledde efter en kvarts spel med 9–3. Även om Hammarby spelade upp sig i andra halvlek var det Amo:s match och slutresultatet skrevs till 32–27. Dock krävdes seger även i sista matchen, borta mot blivande seriesegraren Aranäs från Kungsbacka. Matchen blev jämn men Amo var starkast och kallast i slutet och när Axel Dahlman med några sekunder kvar gjorde 26–24 var det klart att Amo tagit fjärdeplatsen i serien och därmed den sista kvalplatsen.

När jublet lagt sig var det dags att förbereda sig för kvalspelet där motståndaren skulle bli Önnered, Eskilstuna GUIF eller OV Helsingborg. Några dagar senare kom dock kallduschen när det meddelades att allt handbollsspel var avslutat för säsongen på grund av den pågående Coronaepidemin och att kvalspelet därför ställdes in. Besvikelsen och upprördheten var stor i Amolägret över att man inte fick chansen att kvala sig upp till Handbollsligan. Tränaren Andreas Stockenberg menade att den form man hade i slutet av serien hade gett laget goda chanser att lyckas. Trots besvikelsen med det uteblivna kvalspelet måste säsongen sägas vara mer än godkänd. Bästa målskyttar blev Mattias Mark Pedersen och Oliver Olsson och Daniel Steen ledde som vanligt laget med bravur. Andra starka insatser gjorde försvarsstrategen Kasper Jansson och målvakten Flamur Gerbeshi.

 

HUVUDPARTNERS

CENTRALA PARTNERS

MATERIALPARTNERS

Följ Amo HK i sociala medier

amo_hk       

Amo handboll   

Amo handboll