Viktig seger borta mot Varberg

31 januari 2023 13:00

Amo tog på måndagskvällen en viktig seger borta mot Varberg med 25–27 (16–14) vilket innebar att serieledningen utökades till tre poäng. Amo var dock länge i underläge, som mest med tre mål. Under den första halvleken hade Amo svårt att få anfallsspelet att stämma och gjorde flera tekniska fel när Varberg lyckades störa Amo:s normalt effektiva sju mot sexspel. Till detta kan läggas att Amo även missade två straffar i första halvlek. Inte heller försvarsspelet fungerade inledningsvis när förre Amospelaren Simon Källströms fina skott firade stora triumfer för hemmalaget.

I andra halvlek skärpte Amo till försvarsspelet och stängde under långa stunder ner hemmalagets anfallsspel nästan helt. Varberg fick allt svårare att komma till lägen och endast lagets utmärkte målvakt Abdul Alayyan höll siffrorna nere. En kvart in i andra halvlek var Amo i ledningen med tre mål, 19–22, och Varberg såg trötta och fantasilösa ut. Ett par utvisningar och ytterligare en missad straff för Amo gjorde dock att det blev match igen under de sista minuterna. Med två minuter kvar kvitterade Varberg till 25 lika innan Amo genom Minik Dahl Hoegh gjorde 25–26. Efter att Varberg tappat bollen kunde Amo hålla undan och göra ytterligare ett mål strax före slutet.

Varberg gjorde en stark första halvlek men orkade inte hålla tempot i anfallsspelet i andra mot ett Amoförsvar som växte mer och mer. Hemmalagets klart bästa spelare var målvakten Abdul Alayyan och Simon Källström med sina åtta mål. Även om Amo gjorde en betydligt bättre match än förra veckan finns fortfarande en del att förbättra, framför allt beträffande anfallsspelet. Segern var en typisk arbetsseger där försvarsspelet var nyckeln. Även om Nikola Matovic i Amomålet sett över hela matchen inte hade någon stor afton gjorde han flera viktiga räddningar när det som bäst behövdes i slutet av matchen. Amo ska också ha beröm för att man trots ett tidigt underläge inte lät sig stressas utan lugnt och metodiskt jobbade sig in i matchen. Framåt blixtrade vänsterkantspelaren Felix Tyberg till några gånger och på nio meter var Erik Rudvall med sitt rappa skott ett ständigt hot. Däremot lyckades Varberg långa stunder framgångsrikt få bort Minik Dahl Hoegh ur spelet.

Målskyttar Amo: Felix Tyberg 6, Erik Rudvall 5, Anders Forsell Schefvert 4, Minik Dahl Hoegh 4 (1 straff), Simon Axelsson 4 (1 straff), Anders Christiansen 2 och Jesper Johansson och Pætur Mikkjalsson 1 vardera.