Teamet bakom bilder, texter och sociala medier
12 mars 2024 17:00
Jonas Adolfsson, Roddy Nilsson och Robin Sköld
Som avslutning på presentationen av våra funktionärer kommer här litet om oss som ligger bakom föreningens digitala texter, bilder, grafiskt utseende samt om hur vi arbetar med digitala plattformar – Robin Sköld, Jonas Adolfsson och jag, Roddy Nilsson, som höll i tangenterna när jag pratade med mina medarbetare.
Hej Robin och Jonas! Hur och när kom ni in som volontärer för Amo handboll?
Jonas: Jag jobbar med liknande arbetsuppgifter i mitt jobb på Amokabel och när Amo handboll blev en självständig förening 2016 var jag delaktig i designen av den nya loggan. Sedan har det blivit mer och mer av arbete för Amo handbolls räkning.
Robin: Jag började 2002 då ju handbollen var en del av Alstermo IF och jobbade då mest med musiken under matcherna men redan 2004 började jag arbeta med webbfrågor.
Roddy: Jag är ju Alstermokille och före detta spelare i Amo från 1970- till 1990-talet och har aldrig varit långt ifrån laget. Men arbetet med texter började väl egentligen med att jag skrev boken Från Korpen till Allsvenskan om Amo handbolls historia som utkom 2017. Efter det hjälpte jag till med en del andra texter och under förra säsongen blev det mera permanent.
Kan ni säga litet mera om era ansvarsområden och hur ni arbetar?
Jonas: Jag jobbar med design, grafisk profil och fotografering och även mera övergripande med föreningens digitala strategi.
Robin: Jag ansvarar för sociala medier som Facebook, Instagram, X och TikTok. Amo handboll har, i förhållande till resurser och föreningens relativa litenhet, varit relativt långt framme på sociala medier, något vill vi slå vakt om. Vi har för närvarande drygt 5 000 följare på Facebook, 2 500 på Instagram och ungefär 1 000 på X och TikTok. Särskilt roligt är det att så många Alstermobor i förskingringen och före detta spelare i föreningen kan och vill följa oss. Sedan är jag också ansvarig för Amo:s app.
Roddy: Jag skriver texter av alla slag och gör en del intervjuer – före-matchreportage, referat och en del annat, om t ex nyförvärv. Det är ju min grej. Jag har ju skrivande som yrke och är till vardags professor vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Vad är det viktigaste att tänka på för att upprätthålla kvaliteten i det vi producerar och därmed göra våra utlägg fortsatt attraktiva för läsare och följare?
Jonas: Det gäller att hela tiden upprätthålla professionaliteten och att vi delar med oss av informationen i rätt tid och på rätt sätt. Vi får aldrig slarva med kvaliteten – varken grafiskt eller innehållsmässigt. Samtidigt är villkoren för digitala plattformar sådana att de hela tiden måste hållas igång, annars försvinner följarna.
Robin: Att ha ett bra innehåll är naturligtvis det viktigaste så det gäller att hela tiden hitta, förpacka och vid rätt tidpunkt publicera det som intresserar våra följare.
Roddy: För min del som producerar texter är det viktigt att dessa är korrekta och informativa. Det är viktigt både för våra egna läsare och då hemsidans texter ibland blir citerade och spridda av andra medier. Jag vill också försöka lägga mig på rätt ”nivå” i mina texter, inte för nördig och inte heller för mycket självklarheter.
Hur mycket tid lägger ni ner på ert arbete för Amo handbolls räkning?
Jonas: Det är svårt att uppskatta i tid men ansvaret kräver att man hela tiden är tillgänglig och beredd att avsätta tid när det behövs för att publicera en nyhet. Sedan måste man också snappa upp idéer och olika former av input utifrån.
Robin: Det blir ganska mycket tid. Sociala medier sover aldrig så det gäller att så mycket som möjligt följa vad som händer.
Roddy: Det blir några timmar i veckan – förutom att jag naturligtvis ser alla matcher, live eller via streaming – så kollar jag en del på andra digitala sidor som behandlar handboll. Dessutom gäller det för min att följa med i ”silly season” under vår-sommaruppehållet när det gäller att bevaka spelare som kommer eller lämnar.
Om ni får önska: hur skulle ni vilja utveckla och förbättra Amo:s digitala framtoning?
Jonas: Även att jag tycker vi har en väl utvecklad digital profil i dag – som vi också ofta får beröm för – gäller det hela tiden att tänka framåt då utvecklingen går snabbt. Det handlar om att hela tiden arbeta för att förbättra varumärket Amo handboll.
Robin: Utveckling och förbättring ligger så att säga inbyggt i det digitala och det pågår ständigt uppdateringar och förbättringar av verktyg och plattformar. Vi har nu t ex via Handbollsförbundet börjat få tillgång till videoklipp från våra matcher som vi kan distribuera vidare. För att få inspiration och idéer försöker också titta litet på hur andra föreningar arbetar. För att få genomslag och synlighet med våra utlägg måste man ibland också vara litet strategisk och försöka lura algoritmerna, annars försvinner man snabbt ur flödena…
Roddy: Det överlåter jag till Robin och Jonas att svara på – jag producerar så att säga bara grundmaterialet sedan får de processa det. Men jag måste säga att de sköter sina delar i arbetet jättebra och att Amo också när det gäller den digitala bevakningen har anpassat sig väl till Handbollsligan.
Vad är det bästa med att jobba som volontär för Amo handboll?
Jonas: Jag tror nog jag kan säga att det handlar om att ha hjärta för klubben. Det är fantastiskt att vara med på den resa vi gjort och fortfarande gör. Man är en del i ett lagarbete. Även om verksamheten blivit mer och mer professionell behövs det alltid ideella krafter.
Robin: Har varit intresserad av handbollen sedan jag var liten och vill gärna bidra med det jag kan. Jag tycker också det roligt när man ser att det jobb man gör får genomslag både genom att dra publik till matcherna och höja hypen genom likes och delningar. Jag bor ju sedan några år tillbaka i Köpenhamn men det är ju inget hinder för det arbete jag gör för föreningen.
Roddy: Bara kul att kunna återknyta till handbollen i byn efter att ha varit borta rätt länge. Man blir glad och stolt av att se det imponerande arbete som läggs ner av alla på och runt planen och laget.
/ Roddy Nilsson