Stark upphämtning av Amo räckte inte mot Ystad

25 mars 2024 20:49

Lördagens match mot Ystad blev en spännande historia där Amo till slut föll med två mål, 30–32. Efter en jämn inledning tog Ystad annars greppet om matchen när Amo bjöd gästerna på flera tekniska fel. Efter dryga 20 spelade minuter var Amo i underläge med 7–12 och matchen var på väg att rinna i väg. Men med hjälp av storspel i hemmamålet av Nikola Markovic och några snabba omställningar minskade Amo under sista minuterna av halvleken underläget till två mål, 13–15, i halvtid.

Under de första tio minuterna av andra halvlek gick Ystad än en gång ifrån till en klar ledning med som mest fyra mål. Amo gav dock inte upp utan jobbade sig i fatt och med kvarten kvar man uppe i 23 lika. Resterande delen av matchen blev jämn och spännande med Ystad mestadels före med något mål. I slutet handlade det mycket om försvarsspel och båda lagen hade svårt att göra mål. Vid 28 lika och fyra minuter kvar fick Amo chansen att ta över ledningen men Lynx Beverskogs kantavslut gick över Ystadmålet. I anfallet efter fick Amo en tveksam utvisning vilket gjorde att Ystad tog tillbaka initiativet och med två minuter kvar var i ledningen med 31–30. Avslutningen blev dramatisk och Amo fick två chanser att kvittera innan Ystad kunde sätta slutresultatet 32–30 med någon sekund kvar. Ystad tog därmed säsongens tredje vinst mot Amo. Denna gång satt dock segern långt inne och Amo visade verkligen att man i sina bästa stunder kan mäta sig med topplagen i Handbollsligan. Tyvärr kunde inte domarna hålla ihop den täta och tuffa matchen under andra halvlek och båda lagen var djupt missnöjda med deras insats.

Ystad visade sig som vanligt vara tunga och starka över hela banan. Bäste målskytt blev kantspelaren Linus Fernebrand med sju mål. Oskar Joelsson visade som vanligt upp tungt skytte. Kim Andersson satte några viktiga mål men missade också mer än vanligt. Målvakten Erik Hvenfeldt gjorde en klart godkänd första halvlek som tappade i andra.

I Amo gjorde Nikola Matovic en strålande insats och höll kvar Amo i matchen i första halvlek. Även om man blev litet mera mänsklig i andra gjorde han också här flera viktiga räddningar. Offensivt var topparna kantspelarna Samuel Lindberg och Lynx Beverskog och Anders Christiansen på linjen. Skyttarna Gzim Salihi och Jonas Jensen kom inte riktigt upp i sin vanliga standard. Bakåt jobbade alla bra mot Ystads tunga niometerssatsningar. Nämnas kan att Jeppe Rask Andresen fick en del speltid i försvaret och gjorde en klart godkänd insats som lovar mer för framtiden.

Amo:s knappa förlust och resultaten i måndagens matcher där Hallby vann mot Hammarby och Karlskrona förlorade mot Önnered innebär att striden om att undvika kval nu står mellan Amo på 10:e plats med 20 poäng och Hallby på 11:e med 19 poäng. I sista omgången på torsdag möter Amo som bekant Alingsås på bortaplan medan Hallby möter Kristianstad likaledes på bortaplan.

Målskyttar Amo: Samuel Lindberg 6 (3 straffar), Anders Christiansen 4, Lynx Beverskog 4, Gzim Salihi 3, Arnar Birkir Halfdansson 3, Jonas Jensen 3, Vasko Sevaljevic 3, Anders Forsell Schefvert 2 och Erik Rudvall och Erik Östling 1 vardera.