Stabil seger för Amo

16 februari 2023 12:30

Amo tog revansch för den mindre lyckade matchen senast borta mot IFK Karlskrona genom att vinna en stabil seger mot VästeråsIrsta. Segersiffrorna skrevs till 27–21 efter 13–8 i halvtid. Främsta segerorganisatörer var målvakten Nicola Matovic, som hade en formidabel första halvlek, och Niklas Närenborn som gjorde sin bästa match på länge. Bollen studsade även Amo:s väg på annat håll denna kväll då Vinslöv på hemmaplan besegrade närmaste konkurrenten i serietoppen HF Karlskrona med uddamålet. Amo möter för övrigt just Vinslöv kommande söndag.

Matchen mot VästeråsIrsta började annars litet trevande från båda lagens sida med flera enkla missar och en del slarv i anfallsspelet. Det märktes att Amo ville driva upp tempot och efter hand började också målen trilla in. Från 5–5 efter 17 minuter gick Amo på fem minuter fram till 10–5 bland annat efter ett par fina mål av Niklas Närenborn. Avståndet på fem mål hölls sedan fram till pausen. Amo:s försvar var betydligt tätare än senast i Karlskrona och VästeråsIrsta tvingades för det mesta att skjuta mot Amo:s mittblock från långt håll. De skott som gick igenom stannade oftast på Nicola i målet.

Även andra halvlek började litet tveksamt och målproduktionen hölls länge nere genom att även VästeråsIrstas målvakt Pontus Axelsson också höjde sitt spel. Under en period räddade han fyra frilägen i rad från Amospelare. Avståndet pendlade i stort sett hela andra halvleken mellan fyra och som mest sju måls ledning för Amo. Under de sista minuterna spelade VästeråsIrsta sju mot sex men ett koncentrerat Amo höll emot utan större problem.

VästeråsIrsta gjorde en helt okey match, framför allt i försvarsspelet, och visade att man har flera kompetenta spelare. Bäst var målvakten Pontus Axelsson som gjorde en fin andra halvlek. Tunge skytten Anton Lindblom hade inte sin bästa dag men styrde ändå det mesta av spelet och gjorde dessutom fem mål. Olle Röken jobbade hårt i båda riktningarna och även Isak Karlsson glimtade till några gånger. Kantspelarna hade det svårt mot en inspirerad Nicola i hemmamålet.

I Amo visade, förutom de redan nämnda Nicola Matovic och Niklas Närenborn, också Felix Tyberg att formen är på väg tillbaka. Även Anders Christiansen gjorde en fin match såväl bakåt som framåt. Slutligen ska också Jesper Johansson nämnas som kom in och avlastade bra på nio meter. Minik Dahl Hoegh är tyvärr fortfarande hämmad av sin skada – och kunde bara spela sporadiskt – men ska enligt uppgift vara på bättringsvägen.

Målskyttar Amo: Niklas Närenborn 5, Felix Tyberg 5, Anders Christiansen 4, Anders Forsell Schefvert 4, Gusten Montonen 3, Jesper Johansson 2, Pætur Mikkjalsson 2, Erik Rudvall och Minik Dahl Hoegh 1 vardera, den sistnämnde på straff.