Sjumålsvinst i första kvartsfinalen i Svenska cupen

9 november 2023 14:36

Amo vann första kvartsfinalen i Svenska cupen på hemmaplan mot Aranäs med 35–28 (19–15). Efter shoot out-straffarna var ställningen 2–2 efter en målvaktsräddning för vardera laget. Aranäs var i ledningen en gång vid ställningen 3–4 men sedan tog Amo snabbt greppet om matchen när målvakten Nikola Matovic gjorde flera fina räddningar. Aranäs fick också tidigt ett hårt slag när Petter Donaldson åkte på rött kort efter att ha gått in i en närkamp alldeles för våldsamt. Efter 14 spelade minuter hade Amo skaffat sig ett överläge med 12–8.

Två Amoutvisningar gjorde dock att Aranäs kunde krympa avståndet till 12–11 men sedan tog Amo över igen och gick ifrån till som en sexmålsledning innan Aranäs gjorde halvlekens två sista mål och reducerade till 19–15. Amo startade andra halvlek beslutsamt och redan efter sex minuter gått ifrån till 24–16 och resterande delen av matchen pendlade Amo:s överläge mellan sex och åtta mål fram till seger med sju vilket ger ett bra utgångsläge inför returen i Kungsbacka.

Även om Amo vann klart finns det betydligt mera att ta ut av en del spelare. Målvakten Nikola Matovic fick rättvist pris som bästa spelare. Arnar Birkir Halfdansson gjorde en fin andra halvlek och tycktes i ett skede av matchen göra mål när han ville. Samuel Lindberg visar gång på gång att han är en riktig målskytt. Kul att se Felix Tyberg på planen igen. Även Erik Rudvall kommer mer och mer igång efter sin tidigare skada. I Aranäs var svårfångade Mikkel Beck Jørgensen klart bäst. Målvakten Patrik Bols pendlade mellan att rädda frilägen och släppa tämligen enkla bollar förbi sig. Rent allmänt märktes det att det saknas en del självförtroende och tydlighet hos bortalaget. Man spelade stundtals också alldeles för svårt och tryckte ihop spelet i mitten.

Målskyttar Amo: Arnar Birkir Halfdansson 7, Samuel Lindberg 6 (1 shoot-out straff), Vasko Sevaljevic, Jonas Jensen 4, Anders Forsell Schefvert 4, Minik Dahl Høegh 4 (3 straffar och 1 shoot outstraff), Anders Christiansen 3, Erik Östling 2 och Felix Tyberg 1.