Serieledning efter storseger mot AIK

13 december 2022 7:35

Efter att HF Karlskrona under lördagen förlorat mot Skånela hade Amo chansen att vid seger med sex mål eller mera i hemmamatchen mot AIK gå upp i serieledning. Efter några inledande trevande minuter kom Amo underfund med AIK:s något oortodoxa och chansartade anfallsspel och gjorde minuterna runt mitten av första halvlek, främst genom Simon Axelsson, några snabba kontringsmål fram 11–5. Efter detta släppte man aldrig AIK riktigt nära. Resterande delen av halvleken var avståndet fem–sex mål. I halvtid var ställningen 17–12.

Andra halvlek blev den andra lik. AIK höll spelet uppe de första minuterna men fick efter hand allt svårare att komma till lägen mot ett starkt och kompakt Amoförsvar med mängder av kontringslägen för hemmalaget som resultat. Efter dryga 10 minuters spel i andra halvlek var ledningen uppe i nio mål. Resterande delen av matchen spelades av utan större spänning till en segermarginal på 12 mål, 36–24. Tyvärr slarvades det en hel del från Amo:s sida annars kunde segersiffrorna blivit än större.

Segern innebar ändå att Amo att tog över serieledningen från HF Karlskrona. Båda lagen står nu på 23 poäng men Amo har sju måls bättre målskillnad. Två spännande matcher återstår innan juluppehållet, först returmötet mot AIK borta nästa söndag och sedan en ny seriefinal mot HF Karlskrona på hemmaplan onsdagen 21/12.

I söndagsmatchen luftade Amo hela truppen och vilade långa perioder flera av nyckelspelarna. Genom de många bytena blev anfallsspelet ibland litet oorganiserat och individuellt. Offensivt visade kantspelarna, framför allt Simon Axelsson men även Felix Tyberg och Gusten Montonen bra skärpa i avsluten. Jesper Johansson anpassar sig allt mera till sin nya omgivning och visade att Amo kommer att få mycket nytta av hans fina skott. Grunden för segern lades dock framför allt genom ett väl fungerade försvarsspel matchen i genom mot ett AIK som blev allt uddlösare och uppgivet ju längre matchen led. Klart bäst i bortalaget var spelmotorn Fred Olsson. Även Jonathan Buck och Adam Kardell ska ha godkänt.

Amo:s målskyttar: Simon Axelsson 6, Felix Tyberg 5, Erik Rudvall 5, Anders Christiansen 4, Pætur Mikkjalsson 3, Jesper Johansson 3, Mink Dahl Hoegh 3 (2 straffar), Gusten Montonen 3, Anders Forsell Schefvert 2, Niklas Närenborn och Lynx Beverskog 1 vardera.