Seger i Halmstad i Svenska cupens första åttondelsfinal

5 september 2024 10:11

Amo vann matchen i Svenska cupens åttondelsfinal mot HK Drott i Halmstad med 30–28 efter 16–15 i halvtid och tog därmed med sig två plusmål hem inför returen på lördag i Alstermo. Segern kunde varit några mål större då Amo ledda av Mathias Pedersen hade ett klart grepp om matchen efter att man snabbt tagit in Drotts 3–0 på shoot outstraffar. Efter 25 spelade minuter var Amo:s ledning 15–11 men Drott gav sig inte utan knappade in och var bara ett mål efter i halvtid.

Efter pausen tog Amo åter snabbt tag i taktpinnen och var snart uppe i ledning med fyra mål igen, 27–23. Men genom en del okoncentrerade avslut och inspirerat målvaktsspel av store målvakten Emil Artursson i hemmamålet kom Drott tillbaka igen och pressade Amo ända fram till slutsignalen och förlust med bara två mål.

Amo:s spel pendlade mellan perioder med snabbt och rörligt anfallsspel och perioder med en hel del slarv och för snabba avslut där man inte jobbade igenom sina spelvägar ordentligt. En del offensiva byten fungerade inte optimalt och det finns ännu en del att jobba med när det gäller samarbete och att värdera avslutslägena. Mittförsvaret hade bitvis svårt mot Drotts ibland litet chansartade niometersskytte medan man täppte till betydligt bättre på kanterna. Offensivt klart bäst var Mathias Pedersen som gjorde nio mål trots att han satt en del på bänken. Anders Foresell Schefvert jobbade som vanligt bra och kantspelarna Hampus Karlsson och Lynx Beverskog visade prov på fint kantförsvar. Nye unge danske målvakten Mathias Christensen fick göra tävlingsdebut för Amo och gjorde ett starkt inhopp i andra halvlek.

Drott jobbade bra i försvaret men hade svårt att hänga med när Amo satte upp tempot. Anfallsmässigt spelade laget i perioder 7 mot 6 med blandat resultat. Men lyckades dock såtillvida att man fick ner tempot när matchen var på väg att gå i Amo:s favör. Individuellt handlade det både framåt och bakåt mycket om Jack Månsson som gjorde flera viktiga mål. Även Jesper Sivertsson och Niklas Närenborn skötte sig bra. Emil Artursson i målet började tveksamt men avslutade starkt när Drott knappade in på Amo:s ledning.

Amo:s målskyttar: Mark Mathias Pedersen 9, Lynx Beverskog 5, Hampus Karlsson 3, Anders Forsell Schefvert 3, Erik Östling 3, Elias Lundstad 2 (1 straff), Arnar Birkir Halfdansson 2, Mikkel Bekk Jørgensen, Anders Christiansen och Jonas Jensen 1 vardera.

Returmöte på lördag kl. 17.00 i Amokabelhallen.