Osannolik upphämtning gav en poäng i Karlskrona

2 december 2022 12:56

Torsdagens seriefinal mellan HF Karlskrona och Amo blev en dramatisk tillställning där Amo efter att ha hämtat upp ett åttamålsunderläge kvitterade till 29–29 i slutsekunden. Därmed är ställningen i toppstriden oförändrad med Karlskrona två poäng före Amo.

Matchen inleddes litet trevande av båda lagen och det märktes att mycket stod på spel. Efter tio minuter var ställningen 5–5 men härifrån tog hemmalaget kommandot och gick, anförda av snabbfotade norrmannen Trym Skoglund, fram till 8–5 och 11–7. Med dryga fem minuter kvar av halvleken var Karlskronas ledning 13–9. Amo hade i det här läget svårt att få fart i sitt anfallsspel samtidigt som hemmamålvakten Uros Tomic spelade tryggt längst bak. Karlskrona lyckades också skära av inspelen till Anders Christiansen vilket gjorde att Amo fick ta en chansartade avslut. Minik Dahl Hoegh var dock ett ständigt hot och satte fyra skott från nio meter i första halvlek. Under halvlekens sista fem minuter gick Amo över till att spela 7–6 vilket gjorde att man kunde putsa till halvtidssiffrorna till 14–13.

Under den första tio minuterna av andra halvlek gick Karlskrona, genom ett fantastiskt målvaktsspel av Tomic och med storpubliken i ryggen, fram till hela åtta måls ledning, 24–16, och de flesta trodde nog att matchen var avgjord. Med hjälp av dubbla time-outer samlade dock Stockenberg ihop laget som började knappa in på Karlskronas försprång. Under en niominutersperiod gjorde Amo, bland annat med hjälp av tre fina kantavslut av Simon Axelsson, 6–0 och plötsligt var det bara två måls skillnad och match igen. Karlskrona hade börjat tappa tempo och missade allt mera samtidigt som målvaktsmatchen svängde och Amo:s Nicola Matovic kom in i matchen på allvar.

Inför de sista minuterna var dock Karlskrona alltjämt något före och när Växjöbördige Axel Söderqvist med drygt två minuter kvar satte 29–27 verkade det vara spiken i kistan. Mimik reducerade dock till 29–28 med mindre än en minut kvar. Dramatiken skulle fortsätta när Karlskrona fick en sista chans att definitivt avgöra genom Jesper Järlfors som kom i fri med Nicola i Amomålet. Nicola räddade dock och under de sista sekunderna av matchen spelade sedan Amo till sig ett straffkast. Efter en viss diskussion och palaver stegade sedan Minik fram och lade iskallt in bollen förbi Tomic i hemmamålet till 29–29.

Vild glädje i Amo där man visade en fantastisk moral och inte gav upp. All heder också åt de nedresta Amosupportrarna som verkligen lyfte laget under de sista minuterna. Viktigaste insatserna i Amo gjorde Minik Dahl Hoegh och Simon Axelsson. Anders Christiansen hade tuff uppvaktning och fick inte samma utrymme som vanligt. I stället gjorde linjekollegan Pætur Mikkjalsson en gedigen insats både bakåt och framåt. Målvakten Nicola Matovic spelade upp sig efter hand och var som bäst när det gällde i slutet.

Tungt naturligtvis för Karlskrona att tappa ett klart övertag. Toppar i laget var de redan nämnda Uros Tomic och Trym Skoglund. Andra bra insatser gjordes av Jesper Järlfors och linjespelaren Albin Stenberg.

Målskyttar i Amo: Minik Dahl Hoegh 10 (3 straffar), Simon Axelsson 8 (1 straff), Pætur Mikkjalsson 3, Anders Christiansen 2, Erik Rudvall 2, Niklas Närenborn 2, Felix Tyberg och Anders Forsell Schefvert 1 vardera.