Oavgjort mot Skånela efter stor dramatik

15 mars 2023 11:15

Amo och Skånela spelade oavgjort 26–26 (12–17) i en match där hemmalaget hämtade in ett stort underläge i andra halvlek. Därmed tog Amo en nog så viktig poäng i kampen om uppflyttning till Handbollsligan och leder nu serien med två poäng med två matcher kvar.

Matchen mot Skånela började för Amo:s del tveksamt och utan något flyt i spelet och man hade svårt att komma underfund med Skånelas smarta och rörliga försvarsspel. Lägg därtill att bortalagets målvakt Kenan Omerovic kom rätt in i matchen och tidigt knep några skott från Amo:s Minik Dahl Hoegh och Niklas Närenborn så spred sig snabbt frustrationen och oron i hemmalaget. Anfallsmässigt spelade Skånela under långa stunder i första halvlek ett närmast kliniskt anfallsspel med varierade avslut från alla positioner. Lagen följdes, tack vare två straffkast av Minik, ändå åt de första minuterna men när Skånela mellan den tionde och tjugofemte minuten hade sin bästa period i hela matchen var ställningen 8–15 när tränare Stockenberg tog sin andra timeout. Tack vare två mål vardera av Erik Rudvall och Gusten Montonen kunde Amo putsa till sifforna i halvtid till underläge med fem mål 12–17. I detta läge var det förmodligen inte många som trodde på Amo utan beredde sig på att den första hemmaförlusten skulle komma.

Men andra halvlek innebar en enorm scenförändring. Amo fick allt bättre grepp om Skånelas anfallsspel samtidigt som Nicola Matovic i hemmamålet plockade allt flera bollar. I anfallsspelet fick man till betydligt bättre rörlighet vilket skapade allt större luckor i det tidigare så täta bortaförsvaret. Från 13–19 gick Amo på åtta minuter upp till 19–19 och tre minuter senare, när klockan stod på 43 minuter, tog man för första gången ledningen i matchen, 21–20.

Den sista kvarten blev dramatisk inför en kokande Amo kabelhall. Skånela fick stopp på blödningen genom att gå över till att spela 7 mot 6. Ändå var Amo i ledningen med 26–24 när drygt fyra minuter återstod och det lutade åt att båda poängen skulle stanna i Alstermo. Vid ställningen 26–25 och drygt två minuter kvar fick Amo:s för dagen bäste spelare Erik Rudvall en tveksam utvisning för skott efter signal. Efter att Skånela kvitterat till 26–26 fick Amo chansen att avgöra men inhoppande Marcus Nilsson räddade Felix Tybergs skott och bollen gick med tjugotalet sekunder kvar över till Skånela. Nicola i hemmamålet räddade dock Gustav Näslunds skott och därmed en viktig poäng för Amo.

I Skånela som gjorde en närmast perfekt första halvlek mot ett Amo som möjligen var taget av stundens allvar var vänsterskytten Gustav Näslund ett ständigt hot. Genombrottsspelaren Emilio Lahdo blixtrade också till vid ett antal tillfällen medan Anton Nilsson tillsammans med Isak Nielsen slet föredömligt i försvaret. Målvakten Kenan Omerovic gjorde en stark första halvlek men mattades i andra.

Amo:s klart bäste spelare var Erik Rudvall med sina sju mål, varav flera i viktiga lägen. Erik ger alltid 100 % och är aldrig rädd för att sticka in näbben mot tuffa försvarare. Felix Tyberg ställer med sin snabbhet och irrationella spelstil alltid till oreda i motståndarförsvar och jobbar dessutom alltid hårt bakåt. Anders Christiansen utsattes för tät bevakning men gjorde trots det fyra mål. Nicola Matovic kom inte åt många bollar i första halvlek men växte efter hand och fick allt bättre koll på Skånelas skyttar.

Målskyttar Amo: Erik Rudvall 7, Anders Christiansen 4, Anders Forsell Schefvert 3, Felix Tyberg 2, Simon Axelsson 2, Gusten Montonen 2, Jesper Johansson 2, Niklas Närenborn 2 och Minik Dahl Hoegh 2 (2 straffar).