Oavgjort i toppmötet mot Varberg

9 oktober 2022 14:38

Lördagens toppmatch mot Varberg i hemmahallen blev dramatisk och slutade oavgjort 30–30 efter att Amo missat ett straffkast med två sekunder kvar.

Amo började matchen litet tveksamt och Varberg var i förarsätet under första halvlek. Amo hade svårt att komma underfund med bortalagets varierade anfallsspel. Samtidigt fick vanligtvis stabile Nikola Markovic i hemmamålet inte alls fick tag i bollarna. Lägg därtill att Amo hade tre utvisningar mot Varbergs enda så var bortalagets ledning med 16–15 i halvtid snarast i underkant.

I andra halvlek fick vi dock se ett betydligt bättre Amo som snabbt gick upp i ledningen genom ett mer aggressivt försvarsspel, bra skytte av Minik Dahl Hoegh och ett par rappa avslut från högerkanten av Simon Axelsson. Efter 46 minuter ledde Amo med 25–22 men efter ett målvaktsbyte hos Varberg där gamla Amospöket Carl Aronius kom in och på några minuter räddade såväl ett straffkast som två Amofrilägen var det match igen. Med dryga två minuter kvar hade Amo ändå ledningen med 30–28. Ett par felbeslut av Amo gjorde att Varberg kunde kvittera med halvminuten kvar. Amo skulle dock få chansen att avgöra sedan laget tilldelats ett straffkast med två sekunder kvar. Vanligtvis säkre straffskytten Minik Dahl Hoegh satte dock bollen i ribban och lagen delade därmed på poängen.

Stor dominant i Varberg var dansken Morten Damgaard som förutom 10 egna mål också stod för en rad fina framspelningar. Även före detta Amospelaren Jakob Friberg var ett ständigt hot på linjen. Bakåt jobbade Jonathan Lind framgångsrikt. Båda lagets målvakter, Abdul Alayyan i första och redan nämnde Carl Aronius i andra halvlek, gjorde fina insatser.

Trots det oavgjorda resultatet mot ett starkt motstånd var det en hel del som inte fungerade för Amo. Amo hade flera chanser att avgöra matchen i andra halvlek men missade på tok för många frilägen. Målvaktsspelet fungerade inte och med undantag för delar av andra halvlek hade försvaret svårt att hitta stabiliteten. Inte heller anfallsmässigt infann sig det riktiga flytet. Minik Dahl Hoegh var som vanligt bästa målskytt även om han också missade en del. I övrigt slet Anders Forsell Schefvert som vanligt uppoffrande och Felix Tyberg och Simon Axelsson gjorde några viktiga mål från sina kanter.

-Trots att vi inte riktigt kom upp i nivå borde vi vunnit idag, säger tränare Stockenberg efter matchen. Vi leder med två-tre mål den sista kvarten men missar alldeles för många avslutslägen för att kunna knyta till säcken. Att vi sedan missade chansen till vinst i sista sekunden var på något sätt symptomatiskt för matchen. -Det är bara att ta lärdom och jobba vidare, avslutar Stockenberg.

Målskyttar Amo: Minik Dahl Hoegh 9 (3 straffar), Anders Forsell Schefvert 5, Felix Tyberg 4, Simon Axelsson 4, Anders Christiansen 4, Niklas Närenborn 2, Gusten Montonen och Erik Rudvall 1 vardera.