Oavgjort i Skånela

9 september 2023 19:30

Oavgjort i Skånela i första åttondelsfinalen i Svenska cupen

Första matchen i dubbelmötet i Svenska cupens åttondelsfinal mellan Amo och Skånela spelades i alltid svårspelade Vikingahallen i Märsta och slutade oavgjort, 29-29 efter Amoledning i paus med 15-14. Hemmalaget Skånela tog med hjälp av sina tre shoot-outstraffar greppet inledningsvis och ledde som mest med 7-2 innan Amo började få ordning på sitt spel. Efter en kvart var ställningen 8-8 efter att Nikola Matovic i Amomålet gjort ett par fina räddningar. Under de följande minuterna kom Amo in i sämre period igen tappade till underläge 8-12 innan man under de sista tio minuterna av halvleken fick grepp på hemmalaget och kunde gå till halvtidsledning med ett mål.

Amo startade andra halvlek betydligt bättre än första och ledde med 13 minuter kvar att spela med 25-21 och tycktes gå mot en stabil seger. Men Skånela kan aldrig räknas bort på sin hemmaplan. Med hjälp av ett framgångsrikt 7 mot 6-spel och några tekniska fel från Amo:s sida gick hemmalaget från underläge 26-22 och 27-24 till ledning med 29-27. Amo lyckades dock genom mål av Vasko Sevaljevic och Anders Forsell Schefvert kvittera till 29-29 med dryga minuten kvar. Med 20-talet sekunder kvar av matchen fick hemmalaget en märklig och tveksam straff och vanligtvis säkre straffskytten Linus Wärnmark stegade fram. Nikola Matovic gjorde dock en kanonräddning och Amo fick under de sista sekunderna bollen utan att riktigt komma till avslut.

Det oavgjorda resultatet kändes litet onödigt då Amo hade en klar ledning och Skånela verkade ha kört fast i mitten på andra halvleken. Å andra sidan kunde det med tanke på att Amo helt tappade sitt spel under den sista kvarten i stället ha blivit Skånelaseger. Som helhet var Amo:s spel ojämnt och mycket upp och ner och det finns fortfarande en del att jobba med för att hitta den riktiga stabiliteten. Stocken bytte friskt på nio meter utan att direkt hitta den rätta konstellationen. Bäst i Amo var i stället linjespelaren Erik Östling som också gjorde sex mål mot sin gamla klubb. Även Anders Christiansen gjorde en bra insats, framför allt i försvarsspelet. Nikola Matovic i målet ska också nämnas, särskilt för sin första halvlek och den viktiga straffräddningen i slutminuten. Bäst i Skånela var genombrottsspelaren och Ljubomir Vranjes-kopian Emilio Lahdo. Annars handlade det som vanligt mycket om Anton Nilsson och Gustav Näslund.

Målskyttar Amo: Erik Östling 6, Minik Dahl Höegh 5 (4 straffar), Vasko Sevaljevic 4, Anders Christiansen 3, Anders Forsell Schefvert 3, Samuel Lindberg 2, Jonas Jensen 2, Felix Tyberg 2 och Arnar Birkir Halfdansson 1.