Magisk stämning i hemmahallen när Amo avancerande till Handbollsligan

25 mars 2023 13:29

Fredagen den 24/3 2023 blev genom avancemanget till Handbollsligan en historisk dag för Amo handboll!!!

Förutsättningarna inför sista matchen var klara – två poäng och 27 plusmåls försprång mot närmaste konkurrenten
HF Karlskrona ­­i kampen om seriesegern och uppflyttning till Handbollsligan. När matchen kom i gång visade Amo direkt att detta var en chans man inte skulle missa. Med en högljudd och entusiastisk hemmapublik i ryggen började Amo med tätt försvarsspel och tryck i omställningarna och när dessutom Nicola Matovic i hemmamålet tog tre av Rimbos fyra första avslut var ställningen efter åtta minuter 7–2 och matchen redan på väg att avgöras. Rimbo fick till viss del stopp på Amo:s anstormning genom att gå över till 7 mot 6-spel vilket ledde till att tempot gick ner och under den följande kvarten bytte lagen mål med varandra innan Amo de sista minuterna gick upp till halvtidsledning med 23–16.

Den andra halvleken spelades av med Amo i en bekväm ledning med åtta-tio mål. Minik Dahl Hoegh vilade stora delar av matchen liksom Jonas Jensen vilket gav möjligheter för Jesper Johansson att komma in och visa sitt fina skott. Rimbo höll siffrorna nere med ibland fyndigt och smart 7 mot 6-spel men blottade sig också bakåt för snabba kontringar och mål i öppen kasse från Amo:s sida. De sista minuterna av matchen höjdes ljudnivån ytterligare och hela läktaren blev ett gungande hav av glädje innan matchen blåstes av vid ställningen 44–33 och uppflyttningen var ett faktum. Då spelade det ingen roll att HF Karlskrona vann sin match stort mot ett svagt och oinspirerat Tyresö.

Även om Rimbo aldrig på allvar kunde hota Amo ska laget ändå ha beröm för att man inte gav upp och föll igenom. Anfallsmässigt spelar man stundtals ett varierat och svårläst spel men försvarsmässigt och fysiskt räcker man inte till – sällan har väl Amo kabelhallens publik upplevt så stora luckor i ett motståndarförsvar som hos Rimbo. Lagets klart bästa spelare är skytten Martin Blomqvist som alltid utgör ett hot. Målvakten Simon Wetter gjorde en klart godkänd första halvlek.

Spelmässigt gjorde Amo en habil insats även om man långt ifrån behövde ta fram sitt bästa spel denna kväll. Då gjorde det heller inte så mycket att Amo under hela matchen gick runt på hela truppen något som ibland ledde till litet oorganiserat spel när nya konstellationer ställdes på planen. Simon Axelsson blev bäste målskytt med 11 mål. Andra bra insatser gjordes av alltid farlige Felix Tyberg, Erik Rudvall, vars oräddhet och explosivitet firade triumfer, och Gusten Montonen, som i Niklas Närenborns frånvaro fick ta positionen som höger 9. Nicola Matovic svarade för en del spektakulära räddningar.

Målskyttar Amo: Simon Axelsson 11, Erik Rudvall 7, Felix Tyberg 6, Gusten Montonen 5, Anders Forsell Schefvert 4, Jonas Jensen 3, Lynx Beverskog 2, Jesper Johansson 2, Minik Dahl Hoegh 2 (1 straff), Anders Christiansen och Paetur Mikkjalsson 1 vardera