Kristianstad gav Amo första förlusten

8 oktober 2023 20:04

Amo förlorade lördagens hemmamatch mot ett skärpt och stundtals kliniskt spelande IFK Kristianstad med 26–32 (11–16). Amo gjorde första målet men redan efter några minuter tog Kristianstad över taktpinnen sedan målvakten Gustaf Banke gjort ett par tidiga frilägesräddningar. Efter tio minuter var Kristianstad uppe i en femmålsledning, ett avstånd som i stort stod sig hela halvleken ut.

Amo började dock andra halvlek bra. Minik Dahl Hoegh kom in och fick bättre fart på anfallsspelet och plötsligt var Amo bara två mål efter. Marginalen på två-tre mål höll sig större delen av halvleken och med nio minuter kvar var Kristianstads ledning bara tre mål, 22–25. Närmare än så kom dock inte Amo utan ett rutinerat Kristianstad fortsatte att spela lugnt och systematiskt och vänta in sina lägen. Mot slutet kunde man öka ut ledningen fram till en klar seger.

Amo gjorde trots allt en klart godkänd insats mot en bra motståndare. Däremot var Amo långt ifrån nöjda med domarinsatsen. Bland annat missade domarna en solklar utvisning för Kristianstad när Minik Dahl Hoegh gick i golvet i ett läge när Amo var på väg in i matchen. Minik fick mer speltid än i tidigare matcher och låg i mycket bakom Amo:s uppryckning i andra halvlek. Arnar Birkir Halfdansson blixtrade till med sitt oortodoxa skott och flera fina framspelningar. Nikola Matovic i målet inledde tveksamt men spelade upp sig efter hand. Sammantaget missade Amo lite för många lägen för att kunna hota ett så starkt och samspelt lag som Kristianstad som vann rättvist och gjorde sin bästa hittills i årets serie. Samtidigt ska det sägas att Kristianstadsförsvaret, som fått tillbaka nyckelspelaren Hampus Henningsson, spelade bra och tvingade Amo till skott i mindre bra lägen.

Kristianstad hade sin bästa spelare i Marcus Olsson som gjorde åtta mål. Även Zoran Bozik var ett ständigt hot i anfallsspelet och gjorde, även om han också missade en del, flera viktiga mål. Gustaf Banke inledde matchen starkt och när han tröttnade i andra halvlek kom i stället Viktor Bang in och gjorde flera bra räddningar.

Målskyttar Amo: Minik Dahl Hoegh 7 (4 straffar), Samuel Lindberg 5, Erik Östling 4, Arnar Birkir Halfdansson 4, Felix Tyberg 2, Anders Christiansen 2, Jonas Jensen och Anders Forsell Schefvert 1 vardera.