Intervju med Evon och Gusten

18 februari 2022 14:45

Intervju med Evon och Gusten
Glädjande för föreningen är att Gusten Montonen återigen har blivit kallad till ett landslagsläger. Lite överraskande är att även Evon Mohlin har blivit kallad till landslaget. Evon som via sin mor har ett Nederländskt pass har blivit kallad till a-landslaget nere i Nederländerna. 
Vi passade på att ta ett samtal med Evon och Gusten efter deras uttagningar till landslaget. 

 

Evon, vi får starta med den klassiska sportfrågan, hur känns det?

Jo, det är såklart jäkligt roligt. Lite oväntat att uttagningen sker så snabbt in på att jag har kommit tillbaka från min skada.
Jag var borta från handbollen i över ett halvår och egentligen bara gått fullt sedan i september. 


Kom uttagningen som en blixt från klar himmel?

Både ja och nej. Vi har fört en dialog under ett par månader och de har haft koll på mig tidigare, när jag var yngre. Men att det skulle komma nu var överraskande.  


Du kommer att åka ner och träna med nederländare och då är den naturliga frågan hur går det med språket?

Jag känner mig trygg. Min nederländska är näst inpass flytande, så det är ingen fara. Mina föräldrar har alltid pratat nederländska med varandra och med det haft språket i min omgivning sedan barnsben. 


Nederländerna gjorde ett succéartat EM. Vilka spelare ska bli extra roligt att få träffa och testa sina krafter mot?

Den första jag kommer och tänka på är Luc Steins (PSG). Det ska bli häftigt att få spela med en sådan spelare. Efter det här mästerskapet måste han ses som en av världens bästa spelare just nu. Skyttekungen från EM finns ju även han i Nederländerna, Kay Smits som spelar i Magdeburg. 


Vilka lärdomar kommer du kunna ta med dig tillbaka till Alstermo efter lägret?

 Det jag såg från det senaste mästerskapet och även när jag tränade med ungdomslandslagen är att det är en annan handbollsfilosofi i de olika länderna. Tempo, fart och individuell skicklighet verkar vara ledorden och att få vara i en sådan miljö under nästan en vecka ska bli oerhört stimulerande. Även att få träna och umgås med spelare som dagligen möter spelare i världstoppen, bara det är utmanande och lärorikt. 

För Gusten är det inte första gången han är uttagen till landslaget. I höstas var han iväg och kvalade med landslaget. Ett lyckosamt kval för det finska landslaget och nu i mars är det dags igen. 

Vad är det som händer för det finska landslaget under landslagsuppehållet?

Det är dags för VM-kval till VM 2023 som bland annat spelas i Sverige. Vi kommer möta Ukraina i ett dubbelmöte. 

Hur känns det att möta Ukraina just nu med tanke på världsläget?
Ja, tanken var att vi skulle möta Ukraina i Finland 16:e eller 17:onde mars och sedan en returmatch nere i Kiev den 20:onde. Just nu verkar det inte bli så. Jag hoppas på ett dubbelmöte i Finland men inget är ännu klart. 

Du är ju van att spela i landslaget, vad är det som gör det speciellt?

Det är alltid fantastiskt inspirerande att dra på sig landslagströjan. Vi har duktiga ledare även i landslaget med Ola Lindgren i spetsen och publiken är alltid fantastisk när man representerar Finland. 

Vad är dina tankar inför dubbelmötet? 

Först och främst hoppas jag att matcherna blir av och att det håller sig “lugnt” i världen. Annars tror jag att det blir väldigt intressant och roligt. Vi har haft bra resultat på sistone och även om Ukraina får ses som favoriter hoppas vi kunna överraska. 

 

Evon och Gusten är ju inte de enda landslagsspelarna i Amo HK. Både Minik och Maximilian ska spela VM-kval lite senare under våren, tidig sommar. Minik representerar sitt Grönland medan Maximilian spelar i USA. De kommer få möta varandra i VM-kvalet som spelas i Mexiko. Vi återkommer med mer information om detta senare.

 

/ Joakim Wensby

Till nyhetsarkivet

HUVUDPARTNERS

CENTRALA PARTNERS

MATERIALPARTNERS

Följ Amo HK i sociala medier

amo_hk       

Amo handboll   

Amo handboll