Härlig kämpainsats gav poäng mot Hammarby på bortaplan

14 december 2023 9:32

Amo gjorde en härlig kämpainsats mot Hammarby på bortaplan och fick efter en stark avslutning med sig en poäng hem till Småland. Matchen slutade 31–31 efter hemmaledning med 16–15 i halvtid. Som siffrorna visar var första halvleken jämn och lagen följdes i princip åt hela tiden. Amo spelade klokt men samtidigt respektlöst och lät sig inte stressas av den högljudda ljudkuliss som Hammarbysupportrarna skapade. Samuel Lindberg var tillbaka i gott slag och satte under första halvlek fyra mål från sin högerkant. Målvakten Nikola Matovic bidrog till att ställningen var jämn med att rädda två straffar.

Andra halvlek började olyckligt för Amo med flera missade anfall vilket gjorde att Hammarby fick greppet om matchen. Efter fem spelade minuter var ställningen 20–16 men därefter kröp Amo åter närmare och visade att man inte tänkte ge sig. I mitten på halvleken var Amo bara ett mål efter. I detta läge kom dock tre snabba mål från Hammarbys starke mittsexa Alexander Morsten fram till 27–23 vilket verkade ha avgjort matchen. Men Amo gav inte heller denna gång upp utan samlade åter ihop sig. Matchens sista minuter blev dramatiska med Hammarby hela tiden ett mål före. Vid ställningen 31–30 hade Hammarby bollen men ett stegfel av Edwin Aspenbäck gav Amo chansen. Efter en time-out satte Amo upp spel där Arnar Birkir Halfdansson fick avslutet i sitt specialläge utsida två och satte kvitteringen fram till 31–31 med knappt tio sekunder kvar. Faktum är att Amo kunde vunnit matchen då Hammarby under de sista sekunderna tappade bollen med följd att Samuel Lindberg kom fri från halva planen. Samuels skott landade dock i nätet någon sekund för sent.

Sammantaget skall hela Amo ha beröm för att man stod upp och spelade för varandra. Förutom sina två räddade straffar i första halvlek tog Nikola Matovic flera skott i slutet av matchen. I anfallsspelet var Amo:s mittsexor Anders Christiansen och Erik Östling svårstoppade för Hammarby och gjorde tillsammans 12 mål på 13 avslut. Samuel Lindberg visade åter vilken måltjuv han är och satte 7 mål från sin kant och via kontringar. Men ingen föll ur ramen. Även om det niometersspelarna missade en del skott så jobbade och slet alla hårt och gav hela tiden linjespelarna fina framspelningar. Försvarsmässigt hade Amo det ibland svårare mot Hammarbys rörliga anfallare, framför allt Henrik Olsson och Edwin Aspenbäck. Redan nämnde Alexander Morsten var viktig för hemmalaget både bakåt och framåt och målvakten Mikael Mäkelä visade prov på snabba reflexer.

Målskyttar Amo: Anders Christiansen 7, Samuel Lindberg 7, Erik Östling 5, Jonas Jensen 3, Minik Dahl Hoegh 3 (1 straff), Felix Tyberg 2, Lynx Beverskog 2, Arnar Birkir Halfdansson och Anders Forsell Schefvert 1 vardera.