Handbollsfest när Amo krossade Karlskrona i seriefinalen

22 december 2022 12:45

Amo gav sig själva och sina supportrar en härlig julklapp genom att i seriefinalen krossa HF Karlskrona med otroliga 34–21. De flesta hade förväntat sig en jämn och oviss match mellan de två toppkonkurrenterna. I stället tog Amo inför en fullsatt Amokabelhall greppet direkt och lät aldrig Karlskrona komma in i matchen.

Nikola Matovic i hemmamålet radade upp räddningar och Minik Dahl Hoegh styrde som han ville från nio meter. Efter fem minuter stod det 4–0 till Amo vilket efter en kvart vuxit till 10–2. Karlskrona blev mer och mer stressade och gjorde fler och fler misstag mot ett ramstarkt Amoförsvar där Anders Christiansen och Pætur Mikkjalsson stängde ner det mesta i mitten och energispelarna Anders Forsell Schefvert och Erik Rudvall plockade bort Karlskronas ytternior. I halvtid var ställningen 16–9. De mest optimistiska i Karlskronalägret hoppades fortfarande på en chans att få kontakt och göra match av det hela i andra halvlek. Amo fortsatte efter pausen emellertid med samma fina spel och visade inga tecken på att mattas. Efter fem minuter var ledningen åtta mål. Under den sista kvarten bytte Amo runt i laget mot ett uppgivet Karlskrona som aldrig kom närmare utan segermarginalen utökades successivt till hela 13 mål.

Amo gjorde säsongens bästa match när det som mest behövdes. Med den entusiastiska hemmapubliken i ryggen spelade laget ett inspirerat och variationsrikt anfallsspel och minimerade under stora delar av matchen de tekniska felen. Tränare Stockenberg vann den taktiska matchen mot Karlskronas Mathias Ekstrand och tycktes alltid vara ett drag före. Nikola Matovic gjorde sin klart bästa match i Amotröjan och överglänste klart Karlskronas normalt duktige målvakt Uros Tomic. Minik visade återigen att han är som bäst när det gäller och varvade egen målproduktion med fina inspel till linjen. När Minik efter hand fick hårdare bevakning från Karlskronaförsvaret steg Erik Rudvall fram och visade sitt fina skott. Anders Forsell Schefvert spelade som vanligt smart och uppoffrande. Felix Tyberg var med sin snabbhet ett ständigt hot och Pætur Mikkjalsson gjorde förmodligen sin bästa insats i Amotröjan. Men ingen föll ur ramen utan alla kan vara stolta över sin insats och gå till välförtjänst jul- och nyårsvila i serieledning med tre poäng.

Målskyttar Amo: Minik Dahl Hoegh 8 (3 straffar), Erik Rudvall 5, Felix Tyberg 4, Anders Christiansen 4, Pætur Mikkjalsson 4, Simon Axelsson 3 (1 straff), Anders Forsell Schefvert 2, Theodor Claesson 2 (2 straffar), Jesper Johansson och Gusten Montonen 1 vardera.