Första förlusten för Amo

12 februari 2023 11:17

Amo förlorade lördagens bortamatch mot IFK Karlskrona med 29-28 efter 14-14 i halvtid. Samtidigt vann svåraste konkurrenten HF Karlskrona sin match vilket innebär att Amo och HF Karlskrona nu båda står på 32 poäng. Amo har dock en match mindre spelad och ska i elden redan nu på onsdag på VästeråsIrsta.

Amo hade flera gånger en till synes betryggande ledning med några mål men kunde inte knyta till säcken då man aldrig fick någon riktig rytm i spelet mot ett hemmalag som bestämt sig för att sälja sig dyrt. Det normalt stabila Amoförsvaret fick bara sporadiskt tag i Karlskronas konsekventa 7 mot 6-spel suveränt styrt av Daniel Steen.

Amo tog som väntat kommandot och hade under den första kvarten ledningen med som mest fyra mål. En tveksam utvisning och ett par fina räddningar av hemmamålvakten Flamur Gerbeshi gjorde dock att Karlskrona fick häng igen. Med åtta minuter kvar av första halvlek var ställningen 11-11. Därefter följdes lagen åt halvleken ut. Matchen var redan nu ryckig och nervig och domarna Samuel Kähler och Adam Nilsson hade inte full kontroll över vad som hände på plan. Men värre skulle det bli.

Andra halvlek började liksom den första med att Amo tog greppet och snabbt gick upp till ledning med tre mål. När Amomålvakten Nikola Matovic räddade en straff och Amo strax därefter gjorde 21-24 trodde nog de flesta ändå på bortaseger. Karlskrona gav dock inte upp utan kämpade sig tillbaka än en gång. Med sju minuter kvar var ställningen 25-25 och resterande delen av matchen blev dramatisk när domarna allt mera tappade greppet med full palaver som följd. Amolägret blev allt mera frustrerade när Karlskrona tilläts hålla bollen allt längre i anfallen och ett par omdiskuterade domslut under de sista minuterna gick till hemmalaget. Samtidigt hade Amo inte den sedvanliga skärpan i slutet av matchen. Efter att Karlskrona med drygt 30 sekunder kvar gjort 29-28 fick Amo efter en dubbelutvisning för Karlskrona en sista chans att kvittera. Hemmamålvakten och tidigare Amospelaren Flamur Gerbeshi blev dock hjälte genom att rädda matchens sista skott.

Karlskrona ska ha all heder av sin insats. I ett hemmalag där många ska ha beröm visade Daniel Steen att han har mycket kvar att ge på handbollsplanen och blev också hemmalagets bästa målskytt med tio mål, varav fem på straff. Flamur Gerbeshi vann målvaktsmatchen mot Nikola Matovic, framför allt i andra halvlek när matchen skulle avgöras. En stark insats, framför allt i försvarsspelet, gjordes av veteranen Niklas Grundsten. Nyförvärvet Shaban Zogaj visade att han kan bli nyttig för laget under slutfasen av serien.

I Amo kom egentligen ingen upp i normal klass. Anders Forsell Schefvert höll trots allt ihop det bäst. Också Niklas Närenborn försökte men hade inte marginalerna med sig. Anders Christiansen var hårt uppvaktad och fick inte många lägen. Minik Dahl Hoegh satte sina straffar men inte heller han kom upp i sedvanlig klass. Av kantspelarna var Felix Tyberg bäst.

Målskyttar Amo: Anders Forsell Schefvert 7, Minik Dahl Hoegh 6 (4 straffar), Felix Tyberg 5, Simon Axelsson 3, Niklas Närenborn 3, Erik Rudvall 2, Lynx Beverskog och Gusten Montonen 1 vardera.