Fantastisk vändning av Amo när GUIF besegrades

3 oktober 2024 19:13

Vi ber om ursäkt för att referatet kommer sent. Men här är det:

Amo besegrade Eskilstuna GUIF med 36–35 (17–24) i en match där man vände ett stort underläge. I första halvlek var det dock ingenting som stämde. Anfallsspelet var tveksamt och ofokuserat vilket resulterade i 10-talet tekniska fel varav många utnyttjades av ett smart – och tvärt emot Amo – tålmodigt spelande bortalag där framför allt Olle Österhall och Zeb Bjerneld satte sina lägen. Redan efter 10 minuter hade GUIF ryckt åt sig en sjumålsledning, 4–11, en marginal som man sedan höll fram till pausen. Om man till Amo:s svaga spel också lägger att de svajiga och osäkra domarna Martin Strand och Emil Blanck ständigt hittade utvisningar på Amospelare så kunde underläget i pausen rent av varit ännu större än sju mål.

Men i andra halvlek kom en total scenförändring. Amo fick upp aggressiviteten i försvarsspelet där framför allt Anders Forsell Schefvert och Nils Schröder slet berömvärt och målvakten Erik Helgsten började plocka allt fler av GUIF:s avslut. Framåt kom Minik Dahl Høegh in och sköt som vi inte sett honom göra på länge samtidigt som Arnar Birkir Halfdansson avlossade några av sina patenterade mörsare och GUIF-försvaret fick allt svårare att stå emot Mathias Mark Pedersens tunga satsningar. När GUIF efter 46 spelade minuter inte hade orkat med mer än två mål hade Amo vänt till ledning med 28–26. Även om GUIF lyckades komma tillbaka under sista kvarten behöll Amo hela tiden initiativet och när Anders Christiansen från linjen tryckte in 35–32 med en och en halv minut kvar var segern i praktiken klar.

Amo visade än en gång att man är starka i andra halvlek men om poängen ska komma mot de allra bästa lagen måste de stora svackorna slipas bort. Förutom till de ovan nämnda spelarna måste än en gång beröm ges till Amo:s ”åttonde spelare” – publiken – som under andra halvlek bar fram laget till vinsten. Amo får nu vila och träna några dagar innan bortamötet med Malmö nästkommande måndag.

När det gäller GUIF så tappade man efter en i närmast perfekt genomförd första halvlek alla kollektiva linjer i den andra. De mål som gjordes under de sista trettio minuterna var i princip alla resultatet av individuella prestationer. Den som höll bäst över hela matchen var Olle Österhall medan flera andra tydligt tappade tempo och kraft. Normalt sett duktige målvakten Marko Roganovic hade ingen lyckad dag.

Målskyttar Amo: Arnar Birkir Halfdansson 7, Minik Dahl Høegh 7 (2 straffar), Mark Mathias Pedersen 6 (1 straff), Anders Christiansen 5, Lynx Beverskog 5, Anders Forsell Schefvert 3, Jonas Jensen, Jakob Jensen och Nils Schröder 1 vardera.