Dramatik när Amo gick vidare till Final4 i Svenska cupen

21 november 2023 9:52

Amo tog den sista platsen till Final4 i Svenska cupen i mars nästa år. Aranäs vann gårdagsmatchen med 32–28 men eftersom Amo hade sju mål att gå på sedan hemmamatchen räckte det inte för avancemang för hemmalaget. Bakom dessa siffror döljer sig emellertid en hel del dramatik. Aranäs ledde under nästan hela andra halvlek med fem-sex mål men några svettiga frilägesräddningar av Nikola Matovic i slutminuterna säkrade avancemanget för Amo. Särskilt minns vi när Nikola två gånger på kort tid i slutet av matchen käkade upp Aranäs unge vänsterskytt August Svensson när denne fick läge på utsida två.

Trots att Amo bara gjorde ett mål på sina tre shoot-outstraffar började kvällen bra för Amo som snabbt tog ett klart grepp om händelserna. Efter 20 spelade minuter var Amo:s ledning fyra mål och Final4 var avlägset för hemmalaget som hade stora problem mot Amo:s rörliga försvar. Ett par tappade bollar och slarviga avslut från Amo:s sida bjöd dock in Aranäs i matchen och under de sista minuterna av första halvlek kunde Aranäs gå i fatt och förbi till ledning 15–14.

När sedan Amo började andra halvlek darrigt fick hemmalaget ny energi och hade efter sju minuter gjort 6–1 och plötsligt var det ovisst vem som skulle ta den sista Final4-platsen. Spelet böljade sedan fram och tillbaka med Aranäs i ledningen med ett antal mål och i takt med att spänningen steg ökade också misstagen från båda lagens sida. När Arnar Birkir Halfdansson med fem minuter kvar att spela och underläge med fem mål fick en dubbelutvisning hängde Amo:s avancemang på en skör tråd. Men med hjälp hårt arbete i försvaret och en Nikola Matovic längst bak som återigen visade att han kan plocka fram det lilla extra i slutet av matcherna kunde Amo rida ut stormen. Stor glädje i Amolägret när klubbens hittills största framgång därmed var säkrad.

I Amo ska förutom Nikola alltid pålitlige målskytten Samuel Lindberg särskilt ha beröm. Även Minik Dahl Høegh gjorde en stark match där han förutom sedvanligt säkert straffskytte även visade bra offensivt spel i andra halvlek. Nämnas ska också att Amo, förutom långtidsskadade Gzim Salihi, även saknade Vasko Sevaljevic. I hemmalaget var topparna redan nämnde målvakten Patrik Bols, snabbe Robert Ladan och linjespelaren Johan Ericsson.

Målskyttar Amo: Samuel Lindberg 8, Minik Dahl Høegh 8 (5 straffar), Jonas Jensen 4, Erik Östling 2, Felix Tyberg 2, Anders Forsell Schefvert, Anders Christiansen, Erik Rudvall och Arnar Birkir Halfdansson 1 vardera.