Bortaseger mot Drott ger guldläge

18 mars 2023 19:47

Inför storpubliken i Halmstad Arena tog Amo på lördagseftermiddagen en stabil seger som ger laget guldläge för serieseger och därmed uppflyttning till Handbollsligan inför sista matchen kommande fredag. Segersiffrorna skrevs till 30–27 (16–12).

Amo var på ett helt annat sätt än förra matchen påkopplade från start och det märktes direkt att man hade bestämt sig för att ta med sig båda poängen hem till Småland. Jonas Jensen var åter i laget och presenterade sig direkt genom att stänka dit Amo:s första mål. Drott hängde med de första minuterna men fick redan efter några minuter allt svårare att ta sig igenom Amo:s försvar. Från 5–5 gick Amo på sex minuter ifrån till 10–5 efter två mål vardera av Erik Rudvall och Anders Christiansen. Drott gick då över till att spela 7 mot 6 i anfallsspelet vilket gav viss utdelning. Men Amo höll hela halvleken hemmalaget ifrån sig med 3–4 mål fram till 16–12 i halvtid.

Efter pausen behöll Amo ett tydligt grepp om matchen och ledningen var som mest uppe i sex mål. Drott nötte dock på med sitt 7 mot 6-spel och fick ner efter hand Amo i sitt tempo. När hemmamålvakten Emil Arthursson gjorde ett par fina räddningar och Amo med drygt två minuter kvar dessutom fick en utvisning på Anders Christiansen var ledningen nere i två mål, 29–27. Amo redde dock ut Drotts sista anfall och Anders Forsell Schefvert kunde i stället fastställa slutresultatet till 30–27.

Drott spelade ett taktiskt smart 7 mot 6-spel och kämpade, framför allt i andra halvlek, bra i försvaret och kommer säkert bli att räkna med nästa säsong. Toppar i laget var målvakten Emil Arthursson, Daniel Hagström och Johan Petersson. Kvicke Theo Andersson Hjert gjorde en bra andra halvlek.

I Amo var Jonas Jensen och blivande Drottspelaren Niklas Närenborn bäst på nio meter medan Anders Christiansen drog ett tungt lass på linjen. Nicola Matovic i målet gjorde en bra första halvlek men hade i andra svårare att få tag i kant- och linjeavsluten. I slutet av matchen gjorde andremålvakten Mattias Hildenborg ett fint inhopp och gjorde några viktiga räddningar, bland annat knep han en straff. En bidragande orsak till segern var de tillresta Amo-supportrarna som både syntes och framför allt hördes bland storpubliken på över 2000 åskådare.

Genom att HF Karlskrona också vann sin match med tre bollars övervikt är ställningen i tabelltoppen oförändrad inför sista omgången med Amo i förarsätet med två poäng och 27 plusmål mera. Onekligen är avancemanget nära.

Målskyttar Amo: Jonas Jensen 5, Anders Christiansen 5, Niklas Närenborn 4, Felix Tyberg 4, Erik Rudvall 3, Anders Forsell Schefvert 3, Minik Dahl Hoegh 3 (1 straff), Simon Axelsson 2 och Lynx Beverskog 1.