Amo vände och vann mot Alingsås när man klarade nytt kontrakt

29 mars 2024 11:54

När Amo i går torsdag gick ut på planen i Estrad arena för match mot hemmalaget Alingsås var det som bekant med en poängs försprång till Hallby i kampen om att undvika negativt kvalspel. Hallby som hade att ta sig an ett uppåtgående Kristianstad likaledes på bortaplan. Teoretiskt var även GUIF i händelse av förlust mot Hammarby på bortaplan indragna i kampen om att undvika kvalspöket.

I Amolägret hade man understrukit att nyckeln till poäng mot erkänt hemmastarka Alingsås var noggrannhet och disciplin i såväl anfall som försvar. I stället bjöd Amo i första halvlek, möjligen tagna av stundens allvar, på en hel del tekniska fel och avslut i svåra lägen vilket gjorde att Alingsås fick initiativet och som mest var uppe i en fyramålsledning. Anfallsmässigt hade Amo i avsaknad av skadade Anders Forsell Schefvert svårt med timingen och spelet blev ryckigt och obeslutsamt. I slutet av halvleken lyckades Amo ändå samla ihop sig och underläget stannade vid två mål, 17–15.

Efter pausen fick Amo bättre ordning i anfallet samtidigt som hemspringet stängde ner Alingsås snabba omställningar. Vid ställningen 20–21 var Amo för första gången uppe i ledningen. Under en period följdes lagen sedan åt innan Alingsås med mindre än tio minuter skaffade sig ett tremålsöverläge, 27–24, och det såg mörkt ut för Amo. Amo visade dock stark moral och gjorde fyra raka mål fram till ställningen 27–28 och släppte sedan inte initiativet under de sista minuterna. Matchen slutade 29–31 efter att Gzim Salihi satt sista spiken med knappa minuten kvar och det var därmed klart att Amo hamnade på 10:e plats och spelar i Handbollsligan även säsongen 2024–25. Vinsten innebar att Amo klarade kontraktet av egen kraft och inte var beroende av resultatet i matchen mellan Kristianstad och Hallby. Genom att Kristianstad vann blev marginalen till Hallby tre poäng.

Matchen bjöd på mycket kamp och visade än en gång att Amo har förbättrat sitt försvarsspel under seriens slutskede. Spelarna uppträder säkrare i sina roller och genom Jeppe Rask Andresens ankomst till laget finns ytterligare ett alternativ i mitten till de stabila pjäserna Erik Östling och Anders Christiansen. Anfallsmässigt finns fortfarande en del att arbeta med men som helhet har målproduktionen under serien varit klart godkänd.

I torsdagens match stod alla upp bra, framför allt i andra halvlek när man visade att man verkligen ville vinna. Gzim Salihi gjorde en stark andra halvlek. Likaså Samuel Lindberg som satte Amo:s samtliga straffar. Erik Östling var svårstoppad på linjen. Nämnas bör också Erik Rudvall, som tidigare inte haft särskilt mycket speltid, som kom in i andra halvlek och bidrog med energi både bakåt och framåt. Nikola Matovic hade ingen lyckad kväll i målet men gjorde en mycket viktig frilägesräddning vid Alingsåsledning med 24–22 i andra halvlek. Slutligen måste också åter igen beröm gå till Amo:s ”åttonde spelare” supporterföreningen Pegasus och sektion Grytan som var på plats i Alingsås med en högljudd och hängiven klack.

I hemmalaget dominerade rutinerade Johan Nilsson på niometer och finske landslagsmannen Benjamin Helander på vänsterkanten. Unge Albin Hägglund Junler visade prov på snabba fötter.

Målskyttar Amo: Gzim Salihi 9, Samuel Lindberg 8 (4 straffar), Erik Östling 4, Jonas Jensen 3, Arnar Birkir Halfdansson 2, Lynx Beverskog 2, Anders Christiansen, Vasko Sevaljevic och Erik Rudvall 1 vardera.