Amo tog två viktiga poäng i nervös tillställning

4 mars 2024 10:25

Amo vann den viktiga matchen mot LUGI med 28–25 (17–11). Bakom siffrorna döljer sig dock åtskillig dramatik. Det märktes på båda lagen att matchen gällde mycket. Amo kunde vid vinst skapa ett litet avstånd till lagen på negativ kvalplats i tabellen medan vinst för LUGI skulle innebära att man drog ifrån Aranäs i kampen om att undvika nedflyttning.

LUGI började också bäst men Amo arbetade sig, framför allt genom starkt skytte av Jonas Jensen, allt mera in i matchen och gick under senare delen första halvlek upp till en sexmålsledning och tycktes ha kontroll över skeendet. Amo började dock andra halvlek okoncentrerat med flera tekniska fel och skott i tveksamma lägen vilket gjorde att LUGI gjorde halvlekens tre första mål fram till 17–14 Därefter fick Amo åter ett litet bättre grepp om bortalagets anfallsspel och kunde gå ifrån till en femmålsledning när en knapp kvart återstod. LUGI gav dock inte upp utan närmade sig igen genom ett lyckat 7 mot 6-spel. När fem minuter återstod var Amo:s ledning nere i två mål. Och värre skulle det bli när LUGI i slutet gick ut och spelade man mot man över hela banan. Med halvminuten kvar var ställningen 26–25 då Samuel Lindberg lyckades ta sig runt sin bevakning och skaffade Amo ett straffkast. Come-backande Minik Dahl Høegh satte denna säkert i nät och när sedan Anders Forsell Schefvert i slutsekunderna tryckte in 28–25 kunde Amo och den stora och entusiastiska hemmapubliken andas ut.

Amo gick igenom segern upp på 18 poäng, tre före närmast jagande Hallby som har en match mindre spelad. Närmaste veckan är spelledig för Amo som har att ladda för Final4 i Svenska cupen i helgen. I söndagens match var Jonas Jensen klart bäst i offensiven där Amo annars körde fast mera än vanligt och hade svårt att få till bredden i spelet. Defensiven fungerade dock bra och LUGI hade ofta påfallande svårt att komma till avslut. I övrigt kan nämnas att Gzim Salihi satte några viktiga mål men också missade en del. Nikola Matovic vann målvaktsmatchen och tog bland annat två straffar och visade även i övrigt upp fint spel. Minik Dahl Høegh var tillbaka efter två månaders skadefrånvaro och satte som vanligt straffkasten säkert.

I LUGI styrde Axel Månsson som vanligt spelet även om han har gjort bättre matcher. Bra var också Anton Bengtsson medan norske storskytten André Tuzov hade en tämligen blek eftermiddag. Oskar Arnell ska också ha klart godkänt i målet. Framför allt ska dock laget ha beröm för att man inte gav upp matchen vid stort underläge.

Målskyttar Amo: Jonas Jensen 8, Gzim Salihi 5, Anders Forsell Schefvert 3, Minik Dahl Høegh 3 (3 straffar), Erik Östling 2, Anders Christiansen 2, Felix Tyberg 2, Arnar Birkir Halfdansson 2 och Samuel Lindberg 1.