Amo övertygade mot Vinslöv

20 februari 2023 12:53

Amo besegrade Vinslöv med klara 33–26 i en match där grunden lades i första halvlek som vanns med hela 18–10 och där Amo stundtals spelade rena propagandahandbollen mot ett yrvaket bortalag som inte alls hängde med.

Amo rivstartade och efter fem minuter stod det 4–0 efter tre mål av Minik Dahl Hoegh. Amo trummade på och efter tio minuter var ställningen 7–1 efter strålande rörligt anfallsspel och ett par tidiga räddningar av hemmamålvakten Nicola Matovic. Jonas Jensen visade sig direkt med ett par fina framspelningar och när han själv gjorde sitt första mål i Amotröjan fram till 11–4 fick han stående ovationer. Även om Vinslöv hämtade sig från den första chocken hade Amo ett stabilt grepp och låg hela halvleken före med sex-sju mål innan Gusten Montonen strax före pausen fastställde ledningen till hela åtta mål.

Andra halvlek började litet trevande från båda lagen men när Amo tappade litet av aggressiviteten och djupet i försvarsspelet kunde Vinslöv göra fyra mål på raken och helt plötsligt var Amo:s ledning bara tre mål. Efter en timeout av tränare Stockenberg skärpte Amo till sitt spel och gjorde på tre minuter fyra mål. Amo utökade sedan sin ledning ytterligare och med tio minuter kvar var den uppe i 30–23 och Vinslöv ett slaget lag. De sista minuterna spelades av utan större dramatik. Nämnas kan dock att andremålvakten Mattias Hildenborg gjorde ett fint inhopp de sista minuterna när Nicola vilade.

Vinslöv visade stundtals att man är ett bra lag med en stark niometersuppställning trots att man saknade Dalibor Doder. Men i dag hade man svårt att få ut bollen på kanterna och körde ofta fast i mitten mot Amo:s stabila mittförsvar. Dessutom gjorde en hel del tekniska fel. Toppar för dagen var Hugo Svensson och Leonard Gegaj, vilka i synnerhet under andra halvlek vållade Amo besvär, och framför allt mittsexan Elias Holmström som såväl framåt som bakåt gjorde en gedigen insats. Tyske vänsterskytten Chris Heyer gjorde en del bra saker men missade också en hel del.

Amo:s första halvlek var bland topprestationerna denna säsong. Hela laget visade upp ett rörligt och varierat anfallsspel med ett utspritt målskytte och, med undantag av några minuter i början av andra halvlek, återigen ett ramstarkt försvarsspel. I andra halvlek gick man runt på hela laget varför spelet blev litet ryckigt. Danska nyförvärvet Jonas Jensen från norska Halden kom snabbt in i Amo:s spel och visade att han kommer att bli en viktig kugge i laget framöver och när Minik Dahl Hoegh i dag bara spelade några korta byten tog Jonas över skytterollen. Niklas Närenborn gjorde en rad fina framspelningar och Erik Rudvalls explosiva skott firade triumfer. Nicola Matovic i målet visade än en gång att han nu acklimatiserat sig till det svenska spelet och gjorde åter en stabil insats. Men hela laget ska ha beröm.

Målskyttar Amo: Jonas Jensen 6, Anders Christiansen 5, Erik Rudvall 5, Felix Tyberg 4, Minik Dahl Hoegh 4 (2 straffar), Simon Axelsson 2, Niklas Närenborn 2, Anders Forsell Schefvert 2, Gusten Montonen, Jesper Johansson och Lynx Beverskog 1 vardera.