Amo föll igenom i Lund

1 december 2023 8:50

Amo förlorade matchen på bortaplan mot LUGI med 40–34 (20–16) i en match där försvarsspelet fallerade totalt. Även LUGI:s försvarsspel lämnade mycket i övrigt att önska. Skillnaden var att hemmalaget hade en helt annan skärpa och tydlighet i anfallsspelet där Axel Månsson styrde briljant och varvade egna genombrott, skott från halvdistans med framspelningar till lagkamraterna.

Matchen startade med öppna spjäll åt båda håll och Amo hängde med till 9–9 efter att knappa kvarten spelats. Ett par tekniska fel av Amo och några räddningar av hemmamålvakten Victor Hedberg gjorde att LUGI i slutet av halvleken fick grepp om matchen och kunde gå till halvtidsvila med 20–16 i ryggen.

Den som hoppats att Amo skulle höja sig i andra halvlek blev besviken. I stället rivstartade LUGI mot ett allt mera stillastående och villrådigt Amo. Under en period när ingenting fungerade för Amo gick hemmalaget fram till en ledning med som mest 10 mål. Därmed var matchen i praktiken avgjord och resterande delen spelades av genom att lagen bytte mål med varandra och Amo kunde putsa till siffrorna något.

Anfallsmässigt var hemmaspelarna länge närmast kliniska i sina avslut medan Amo gjorde alldeles för många misstag och spelade för individuellt. Amo:s 7 mot 6-spel fungerade någorlunda i första halvlek men i andra resulterade det många gånger i tappade bollar och dåliga avslut med följd att LUGI kunde göra enkla mål i öppen kasse.

Medan många spelare var bra i LUGI, förutom de ovan nämnda ska även Axel Andersson, André Tuzov och Adrian Hesslekrans ha extra beröm. I Amo kan ingen vara nöjd med sin insats, möjligen med undantag av inhoppande målvakten Mattias Hildenborg som gjorde så gott han kunde ständigt ställd mot fria LUGI-spelare. Arnar Birkir Halfdansson blev återigen bäste målskytt i Amo med nio mål men denna gång stod han också för en del mindre lyckade insatser. Avsaknaden efter Eric Östling i försvarsspelet var stor men man kan ändå över lag kräva mer energi och vilja av Amospelarna. Nu gäller det samla ihop sig och göra ett omtag då många viktiga matcher återstår innan EM-uppehållet.

Målskyttar Amo: Arnar Birkir Halfdansson 9, Anders Christiansen 8, Samuel Lindberg 5, Minik Dahl Høegh 5, Anders Forsell Schefvert 3, Jonas Jensen 2, Lynx Beverskog och Erik Rudvall 1 vardera.