Amo föll i Tyresö

28 augusti 2023 9:55

Amo förlorade sin första match i Svenska cupen mot allsvenska Tyresö på bortaplan med 36-34 efter underläge 20-18 i halvtid. Tyresö satte säkert sina tre shoot out-straffar och när Amo också hade svårt att komma i gång gick hemmalaget snabbt upp i en klar ledning. Efter en kvart fick Amo bättre ordning på spelet och var på väg att ta över matchen. Dåligt övertalsspel och en rad tekniska fel från Amo:s sida gjorde dock att hemmalaget kunde behålla ledningen med ett par mål halvleken ut.

Andra halvlek fortsatte i mycket på samma sätt och Amo hade fortsatt svårt att få det egna spelet att stämma samtidigt som man inte heller kom åt Tyresös effektiva och konsekventa 7 mot 6-spel. I slutet av matchen tröttnade dock Tyresö markant och med fyra minuter kvar var ställningen 33–33. Men med hjälp av långa anfall och ett par kanonräddningar av duktige målvakten Gustaf Skagerling lyckades hemmalaget dock hålla undan.

Amo hade i likhet med träningsmatchen mot Malmö svårt att hitta rätt avstånd och positioner i anfallsspelet. I Gzims Salihis frånvaro fick Arnar Birkir Halfdansson med blandat resultat dra ett tungt lass på högernio. De tunga namnen Vasko Sevaljevic och Minik Dahl Hoegh varvade bra med mindre bra prestationer. Ändå borde 34 gjorda mål räckt för att vinna matchen men försvaret var långa stunder för tamt och hade matchen igenom märkbart svårt att komma underfund med hemmalagets halvdistansspel. Amo:s målvakter hade, bortsett från den första kvarten, heller ingen lyckad dag ställda inför ständiga sexmetersavslut. Särskilt en del kantavslut såg långt ifrån otagbara ut.

Tränare Stockenberg var besviken efter matchen och kritisk mot en del spelare i sitt lag och menade att de inte gjorde sitt jobb ordentligt. Förlusten innebär att Amo för att gå vidare i cupspelet måste besegra seriekonkurrenten IFK Skövde på bortaplan på onsdag 30/8. En nog så tuff uppgick men samtidigt en möjlighet till snabb revansch efter den mindre lyckade insatsen i Tyresö.

/ Roddy Nilsson

Amo:s målskyttar mot Tyresö: Vasko Sevaljevic 6 (1 straff), Mink Dahl Hoegh 5 (3 straffar), Arnar Birkir Halfdansson 4, Felix Tyberg 4, Erik Östling 3, Anders Forsell-Schefvert 3, Anders Christiansen 3, Samuel Lindberg 3, Lynx Beverskog 2, Jonas Jensen 1.

Onsdagens cupmatch mot IFK Skövde börjar kl. 19.00 och kan ses via Handboll Play